DANSKE MONARKERFrederik VI(1768-1839) |
Enevældig konge af Danmark 1808 - 1839 og Norge 1808-1814
Søn af kong Christian VII og dronning Caroline Mathilde af England. Marie Sophie Frederikke (1767-1852) 1790 giftede han sig med Marie Sophie Frederikke, datter af landgreve Carl af Hessen og Louise af Danmark. Med dronningen fik han i alt 8 børn, men kun 2 døtre overlevede barndommen. Den ene, Vilhemine, var en tid gift med Frederik VII.Dronning Marie døde på Amalienborg og gravlages i Roskilde. Frederikke Dannemand (1790-1862)
Frederik den Sjette indledte i 1808 et forhold til Nyboder-pigen Frederikke Mortensdatter Rafsted. Datter af Morten Andersen Ralfsted og Malene Gregersdatter. Hun blev installeret i et hus i Toldbodgade tæt ved Amalienborg. Hun og hendes børn med kongen fik navnet Dannemand, og i 1829 fik hun rang, svarende til en oberstinde. Da Frederik den Sjette i 1814-15 deltog i wiener-kongressen, var de begge hinanden utro, og Frederikke fik en søn med en købmand Åsbjørnson fra Landskrona, men forbindelsen blev genoptaget på trods af at kongen blev godt sur ved sin hjemkomst, men han havde jo ikke noget at lade hende høre.
En veninde fra nævnte wienerkongres 1814 -1815, Caroline Seuffert, født 1795, oppebar til sin død i 1891, 52 år efter kongens død, en årlig apanage fra den danske stat. 1790 blev fæste gjort livsvarigt. Oplevede voksende krav fra befolkningen om demokratisering. Kongen var absolut ikke interesseret deri, men måtte nødtvungent give efter. Accepterede oprettelsen af Stænderforsamlinger, men sørgede for, at disse kun fik rådgivende status. Der blev 4 Rådgivende Stænderforsamlinger, i Roskilde for øerne, i Viborg for Jylland, i Slesvig for Hertugdømmet Slesvig og i Itzehoe for Hertugdømmet Holsten. Alle 4 små, stille byer langt væk fra "urocentrene" København og Kiel. Island og Færøerne fik 3 pladser i Øernes Stænderforsamling. Som en indrømmelse til slesvigholstenerne kom der forordninger om en fælles højesteret og en fælles provinsregering for Slesvig og Holsten. Det gamle "op ewig ungedeelt zwosammen" gav stadig store og voksende problemer. Valgret og valgbarhed var afhængig af grundejendom eller livsfæste. Universitet og gejstlighed blev også repræsenteret. Stænderne skulle kun samles hvert andet år. Efter datidens forhold var det en ret stor del af befolkningen, der havde fået valgret, en af hver 40 indbyggere. Men "selvfølgelig" kun mænd. Til sammenligning var der i Frankrig, revolutionens hjemland kun 1 af hver 150 mennesker. Valgretsalderen var 25 år. Jøder fik valgret i kongeriget, men kunne ikke vælges. I hertugdømmer fik de ikke engang valgret. Christian VIII efterfølger ham på tronen. Begivenheder i hans regeringstid:
|
© Erik F. Rønnebech, Landlystvej 5B, DK - 7000 Fredericia, Tlf:+45 2099 3286, |