ERRITSØ GÅRDE OG HUSE
SANDDAL/SANDDALHUS

© Erik F. Rønnebech

Sanddal Hovedbygning er opført af grundmur med rødt tegltag og kamtakkede gavle.
Den opførtes som lystgård i 1859-60 af Peder Jepsen Holt.
Om ham fortælles i "Ussings minder fra Erritsø" fra 1917 følgende:
"P. Holt fik fremdeles oprettet en kreatur og hesteforsikring og senere en brandforsikring for indbo og løsøre. Begge dele er til endnu.
P. Holt udgiver en lommebog for landmænd, som benyttes over hele landet. Han har bygget gården Sanddal og ved denne anlagt og tilplantet en have, som ligger lige ud til Lillebælt og er en af de smukkeste på egnen".

Peder Jepsen Holt var først ejer af Holtegård der lå ved Gl. Landevej, og som han i 1855 solgte til Thomas Holt Pedersen. Denne døde den 1. februar 1857, kun 32½ år gammel, af tuberkulose. Hans enke Ane Eleonore Hansen Elkier, giftede sig derpå 25 juli samme år med N. Nielsen Elkjær, der solgte en mindre del af arealet tilbage til Peder Jepsen Holt, der i 1859-60 opførte det nuværende Sanddal også kaldet Sanddalhus. Ejendommen havde høj kælder med køkken og økonomilejlighed. Lejligheden bestod af 14 Værelser. I den nordlige avlslænge lå laden, i den sydlige lå stalde, bryggers og gartnerbolig. Haven udmærkede sig ved sine smukke anlæg med en mængde sjældne planter. Til ejendommen hørte desuden et arbejderhus.
Peder Jepsen Holt var en kendt mand, bl.a. som udgiver af en lommebog, der bar hans navn. Ved Sandalhus er en smuk park med flere sjældne planter og træer. Peder Jepsen Holt var født på gården Holt (Holtegård). (Holt betyder lille skov.)
Sandalhus blev i 1903 igen sammenlagt med Holtegård.
Under Fredericias belejring 1849, havde slesvig-holstenerne opstillet et feltartilleribatteri bag ejendommen ud mod vandet ved Sanddal Strandsti.
I 1956 blev ejendommen overtaget af fam. Jacobsen, der drev Markholt-Olesens Realskole i Fredericia. Den blev herefter anvendt som kostskole indtil 1980. I 1960'erne byggedes 2 nye værelsesfløje. I 1981 sattes den til salg for 4 mil. kr. af Else Jacobsen, enke efter J. H. Jacobsen, der døde i 1978.
Herefter har den været ejet af havnen (ADP). Ejendommen fungerede senest som erhvervskostskole/lollegium for Teknisk skole (EUC), men i 2010 havde man ikke længere brug for ejendommen og ansøgte om lov til at rive den ned og opføre ejer- eller andelsboliger på den 8.600 m2 store grund.
Da hovedbygningen er klassificeret som bevaringsværdig, blev der ikke givet tilladelse til at nedrive den, men de øvrige bygninger kan fjernes.

Bem: Sanddal ses også stavet med et d, men da oprindelsen er en sandet dal og ikke st stykke fodtøj, må to d'er være den rigtige stavemåde.
Adresse: Sanddal Bakke 4-6. - pos. 9.72637°Ø - 55.54106° N.

  

Sanddalhus
SANDDALHUS SET FRA HAVEN

Sanddalhus
SANDDALHUS SET FRA HAVEN

Sanddalhus
SANDDALHUS

Sanddalhus
SANDDALHUS, LÆRER OG ELEVBYGNINGEN

Sanddalhus
SANDDALHUS 1995

Sanddalhus
SANDDALHUS 2006

Sanddalhus
SANDDALHUS SET FRA HAVEN 2006


 ©  Erik F. Rønnebech, Landlystvej 5B, DK - 7000 Fredericia, Tlf:+45 2099 3286