STEDER I ERRITSØ
ARGENTINERPARKEN

Sønderskov

© Erik F. Rønnebech 2005

12/7 1937.

Dansk-Argentinernes nationalparkplaner i Erritsø sogn.
Dansk-Argentinerne har nu, takket være godsejer Laurlunds gave på 10.000 kr., mulighed for at realisere den længe nærede plan om at indrette en nationalpark i lighed med hvad Rebild er for danskerne i Nordamerika. Men der synes at herske stor uvished, hvor parken skal ligge. I de første meddelelser, der udsendtes om den store gave, hed det, at den dansk-argentinske forening havde et areal på ca. 20 tdr. land på hånden ved Kongebrogården ved Middelfart, men dette er urigtigt. Derimod har man for længere tid siden set på en mindre grund, ca. 5 tdr. land, ved den jyske Lillebæltskyst omtrent midtvejs mellem Snoghøj mellem Snoghøj og Fredericia. Stedet er ualmindelig smukt beliggende og ville egne sig vel til formålet, men for et par uger siden, er denne grund afhændet til overlæge Gøtzsche, en broder til biskoppen, som også har bosat sig ved Lillebælt efter at have taget sin afsked.

Område på 2 ha. i Sønderskov, købt af Dansk-Argentinsk forening i 1937 til mindepark og samlingssted. Indviet 9/6 1938.

5/7 1938 kunne man i Fredericia Dagblad læse:

Indvielsen af den dansk-argentinske mindepark i Snoghøj.

Som tidligere meddelt, skal indvielsen al den dansk-argen­tinske mindepark i Sønderskov foregå lørdag den 9. juli 1938.
Arealet, der grænser op til sønderskovvejen, har en smuk beliggenhed ud til bæltet. Terrænet er forholdsvis jævnt. Kun nedad mod kyslen tager del form, som alle de øvrige strand­bakker langs bredden, med hældning til begge sider, mest dog mod østsiden, hvilket kun forøger skønheden, når der en gang senere bliver foretaget parkanlæg eller lign. En smuk udsigt er der ned mod Snoghøj og Lillebæltsbroen og den maleriske Middelfartbugt med de små huse og den gamle kirke, der majestætisk hæver sig over byen.
Den nære genbo, Galsklint, skyder sin skovbevoksede odde ud i bæltet, der som et bredt sølvbånd slynger sig om kæmpens nakke, og i baggrunden, i en lidt blåligere tone, hæver Sdr. Stenderups brede statskove sig, kranset af bølgerne fra Kolding Fjord.
I "parken" er der opkørt en stor granitsten, der som en mindesten agtes bragt på plads in­den indvielsesdagen. I nærheden bliver der rejst en 18 alen høj flagstang, hvorfra det ar­gentinske flag skal vaje, og et mindre tvillingepar - én på hver side - skal bære Dannebrog. Endvidere en hel lille flagallé fra vejen ned til festpladsen.
Efter en udtalelse af en her­boende Dansk-Argentiner, ventes der stor deltagelse, da der i år er mange, der fra Argentina er hjemme på besøg.
Festen, der agtes afholdt på Kongebrogården, har iøvrlgt følgende program:
Kl. 11-13: Samling. Kl. 13-14: Generalforsamllng. Kl. 14-15: Udflugt til dansk-argentinsk park. Kl. 15-15.30: Indvielse af parken, som bliver transmitteret i radioen. Der­efter fortsættes med taler og sang til kl. 6.
Talere: Udvandreragent Jens Larsen, Esbjerg, Højskoleforstander L. Bækhøj, Ollerup. Undervisningsminister Jørgen Jørgensen og pastor Bisgaard, Tandil. Kl. 18.30 middag. Derefter bal.

Indvielsen af Dansk-Argentinernes Mindepark ved Snoghøj
foregik i eftermiddag 9/7 1938.

En væsentlig del af festdeltagerne samledes lidt over middag på Kongebrogården ved Middelfart og drog derefter til mindeparken, hvor den højtidelige indvielse foregik.
Stedet har endnu ikke karak­ter af mindepark, men det er Dansk-Argentinernes håb, at det skal kunne lykkes inden føje år.
På den sydlige del at arealet findes en "gryde" der er som skabt til samlingssted omkring en talerstol, og på dette sted er det meningen at indrette en friluftsscene.
På arealet, der skal tilplan­tes på forskellig måde, er det endvidere meningen al opføre en lang, lav bygning, der skal om­gives af en argentinsk patio, det vil sige en overdækket veranda, hvorfra der bliver en pragtfuld udsigt ud over bæltet. I bygnin­gen skal der indrettes en spise­sal med plads til 300 personer, samt en mindre sal, der tænkes indrettet dels til museum, dels til mødesal. Endvidere skal der indrettes en række værelser, så bygningen kan anvendes til et sommerpenslonat for Dansk-Arpentlnsk forenings medlemmer.

Dansk-Argentinernes generalforsamllng.
De danske Argentinere, dels hjemmeværende og dels tilrej­sende, ialt ca. 200 (hvilket er ca. det dobbelte af, hvad der plejer at møde), holdt i dag generalforsamling på Kongebrogården.
Formanden, forstander Lars Bækhøj, aflagde beretning, hvoraf fremgik, at mindeparken og alt hvad der ellers fandtes i den­ne, havde kostet ca. 8.000 kr., der var betalt.
Jens Larsen, Esbjerg, opli­ste regnskabet, hvoraf fremgik, at der ialt var indkommet 9.081 kr. i bidrag, og at der til parken var medgået 8.800 kr. Han mente dog, at der ville fremkomme et mindre underskud, når festen var overstået.
Jens Larsen genvalgtes til bestyrelsen.
Under "eventuelt", drøftede man at få dagen 9. juli gjort mere bekendt. ligesom man drøftede at få bygget en sommerrestaurant i parken, hvor de hjemmeværende argentinere kunne samles. Efter generalforsamlingen kørte festdeltagerne i rutebiler til mindeparken.

Parken er nu nedlagt. Kun mindestenene for Iuan Fugl, død 1900, og højskoleforstander Lars Bækhøj, død 1957, står tilbage sammen med den øverste sten. De ståropstillet ud mod vandet bag de store højspændingsmaster for enden af Sønderskovvej. Masterne blev nedtaget i 2014 og højspændingen ført i søkabler over Lillebælt.


STEN I ARGENTINERPARKEN
© Erik F. Rønnebech


LARS BÆKHØJS STEN
© Erik F. Rønnebech


JUAN FUGLS STEN
© Erik F. Rønnebech


JUAN FUGL, BORGMESTER I TANDIL
© Erik F. Rønnebech