MINDESMÆRKER I ERRITSØ
ANDREAS OTTERSTRØMS RELIEF

Ved højskolen i Snoghøj

© Erik F. Rønnebech

Et relief på Snoghøj Højskole til minde om forstanderen på fiskerhøjskolen i Snoghøj fra 1913-1925 Andreas Otterstrøm, der især blev kendt for sin interesse for folkedans og indsamling af gamle danske folkedanse i specielt sønderjylland.
Nodelinien under navnet skyldes, at værket "Gamle sønderjydske Danse" blev samlet og beskrevet af Andreas Otterstrøm i 1933. Noderne er melodien til "Den toppede Høne", "Længe nok har jeg bondepige været." som Otterstrøm har bevaret for eftertiden
Relieffet blev skænket af foreningen Danske Folkedansere og afsløret 14. juli 1942.
Andreas Otterstrøm var havfiskeribiolog, højskoleforstander og foreningsmand og havde tidligere drevet fiskerhøjskole i Kerteminde.
Fru Meldola på Snoghøjgård tilbød ham at stille grunden til rådighed, samt at opføre den fornødne bygning for et beløb op til 30.000 kr., og desuden gennem 3 år at sikre skolen et årligt tilskud på 2.000 kr., hvoraf hun selv ville udrede halvdelen.
Folkedansen blev et alternativ og modstykke til ungdomsballerne som mange. specielt i afholdskredse, fandt for løsslupne og fordrukne.
Folkedans, mente de, var folkeopdragende og med til at skabe en sund ungdomskultur.
Det var Andreas Otterstrøms håb at folkedansen igen ville vinde indpas i forsamlingshusene på landet og balsalene i byerne.
I 2017 afholdes der stadig ugekurser i folkedans.

Indvielsen af monumentet på skolen.
Under festlige former med deltagelse både fra Jylland og øerne, foregik mindesmærkeafsløringen for lektor Andreas Otterstrøm på højskolens flagplads tirsdag den 14. juli eftermiddag 1942.
Monumentet, der er en stor natursten med relief af Otterstrøm, er udført af billedhugger H. P. Hanssen-Glahn fra Roskilde. Det er rejst efter tilskyndelse af formanden for Danske Folkedansere, forstander Thyregod, Salling Ungdomsskole. Midlerne til mindesmærket er indsamlet blandt Danske Folkedansere men er også indkommet fra anden side.
Otterstrøm var stifter af foreningen Danske Folkedansere og var i ca. 30 år foreningens formand og endnu længere dens førstemand. Det var derfor naturligt at rejse et synligt minde som tak for hans virke ved den skole, hvor han i sin tid havde sit virke i flere år.
Medens dannebrogs rød-hvide dug blafrede i sommerbrisen over den anseelige interesserede kreds af venner, samt nogle få lokale, der sammen med højskolens elever talte op mod 300, blev monumentet afsløret af kunstneren. Medens Danske Folkedanseres fane, Sønderborg Folkedanserforenings fane og gymnastikhøjskolens fane stod ved foden af monumentet. Folkedansere fra hele landet, der lige var kommet fra et stævne i Silkeborg mødte op i deres dragter.
Der blev holdt tale af forstander Thyregod fra Salling ungdomsskole i Jebjerg, formanden for Sønderborg Folkedansere, gårdejer Peter Clausen, Kettingeskov, Andreas Otterstrøms svigersøn Dines Skafte Jespersen, som bragte familiens tak for monumentet og til slut forstanderinde frk. Anna Krogh fra højskolen, der modtog mindesmærket på gymnastikhøjskolens vegne. Derefter var der kaffebord i højskolens spisestue.




MINDESMÆRKET PÅ AFSLØRINGSDAGEN TIRSDAG EFTERMIDDAG DEN 14/7 1942
© Erik F. Rønnebech

Otterstroem

Relieffet

Teksten

Noderne er melodien til:
"Længe nok har jeg bondepige været". Dansen der bruges til melodien kaldes "Den topped høne". Hør den her: