Jubelmarch.mp3
FREDERICIAS HISTORIE

Artikler om begivenheder der knytter sig til byens historie.

Samlet af Erik F. Rønnebech ©



FEJRET MED AKTIVITETER AF VIDT FORSKELLIG ART SPREDT OVER HELE ÅRET.

Fredericia fyldte 350 år den 15. december, men fejrede fødselsdagen med arrangementer fordelt over hele året. Man havde givet arangementerne temaet "En hyldest til friheden". Kommunens jubilæumsfond delte 2.2 mil. kroner ud fra kommunens kasse til omkring 40 forskellige begivenheder af vidt forskellig karakter, der alle skulle hylde friheden og alle kunne byde ind og søge om tilskud fra fonden.
Det blev derfor mere en art kæmpelang broget festival end en fejring af, at byen nu havde eksisteret i 350 år. Kommunen valgte satte en pose penge på bordet og så måtte andre stå for at komme med bud på, hvordan de skulle bruges og hyldede friheden, ikke så meget fødselsdagsbarnet. Så slap kommunen af med besværet for selv at skulle stå for fejringen af fødselsdagen.
Det blev også ligesom at fejre fødsesdag hver dag året rundt. Det blev hurtigt trættende, og som et gammelt ord siger: "For meget eller for lidt fordærver maden".

Denne sides udgiver forsøgte sig som komponist og skrev en march til byen i anledning af 350 års jubilæet. Den blev ikke publiceret men 8. reg. musikkorps i København lavede en indspildning af den til en øveaften, hvor de spillede den fra bladet og uden slagtøj. Marchen hedder Fredericias 350-års jubilæumsmarch.

8. REG. MUSIKKORPS' INDSPILNING AF JUBILÆUMSMARCHEN.

ERIK F. RØNNEBECHS EGEN DIGITALINDSPILNING

Fredericia Teater startede festen med at holde åbningsgalla den 5. marts, men billetsalget var så sløjt, at man valgte at give folk fri entré for at få fyldt salen.

13/5 En konkurrence om en Fredericiasang over temaet "En hyldest til friheden" blev udskrevet af handelsstandsforeningen med tilsagn om, at Shu-Bi-Dua ville lave en melodi til den og spille den ved en koncert 2/9 i Kastellet. Arangørerne havde bare glemt at spørge "Shubierne". Det blev så det lokale orkester Parber & Kerstein der fik opgaven, nok til stor skuffelse for indsenderne. Vindersangen er for længst gået i glemmebogen, men sangskriveren kunne indkassere 10.000 kr. for sin sang, hvorefter rettighederne til den tilfaldt handelsstandsforeningen.

8. juni var der arangeret alsang på volden ved det hvide vandtårn. En begivenhed der fortsatte i årene efter.

I juli mødtes 14 kunstnere fra hele Europa og indkvarteredes på Bülows kaserne i en arbejdende kunstnerlejr. De skulle i deres værker beskrive frihed gennem symboler som fugle, nøgenhed og krig. Publikum kunne gå ind og følge kunstnernes arbejde.
En komkurrence om at lave en Fredericiadug blev vundet af en japaner, der brugte voldanlægget som motiv.

30 juli var der arrangeret skattejagt på volden, hvori 800 børn og voksne deltog og sammen ledte efter bogstaver. På Østerstrand afholdtes koncerter med forskellige bands, og serveredes grillmad hele dagen.
Samme dag genåbnede bymuseet efter et års gennemgribende restaurering med voldspillere i gamle dragter gående rundt udenfor. Temaet var fra omkring 1849 og handede om soldaten der skulle i krig og hans pige.
Der var desuden økumenisk gudstjeneste i Kastellet. Man kaldte dagen for Fredericias anden fødselsdag?

5/8 afholdtes der triatlonstævne.

10-19/8 afholdtes det årlige voldspil i Kastellet med stykket "Den satans frihed" om bl.a. Fredericias tro's og religionsfrihed. Stykket og musikken var skrevet til lejligheden.



Deltagerne i voldspillet "Den satans frihed".


Jørgen Hansen i gang med at forme og bygge skulpturen af de 5 tons ler

10-18/8 - Lerkunstneren Jørgen Hansen opbyggede en 4 meter høj lerskulptur på en bakketop i Madsby. Det tog en uge for ham og hans hjælpere og der brugtes 5 ton ler. Publikum blev inviteret til at hjælpe med byggeriet.
Torsdag den 17. august blev skulpturen fyldt med brænde, pakket ind i isolering og brændet antændt. Efter et døgns brænding ved ca. 1.300 grader, samlede mange sig på bakken og så den lysende, rødglødende skulptur blive pakket ud kl. 9. Herefter stod den på bakken nogen tid til den blev destrueret på grund af sammenstyrtningsfare. Kunstneren skulle have 75.000 kr. for sit projekt.


Skulpturen til 75.000 kr. efter brændingen

19/8 afholdtes en børnefest og et DSB-musiktræf.

25/8 var der idræts- og kulturnat samt friluftsgospel.

26/8 kl. 22-23 - Kemira uddelte 1.000 biletter til et "Kemira Event". Et lyd-, lys-, musik-, og teatershow inde på fabrikken. Biletterne var hutigt revet væk.

27/8 var der ildregatta på Lillebælt.

1-2/9 afholdtes en "Verdensmusikfestival i Kastellet."



Madbod ved verdensmusikfestivalen

8-17/9 Var afvikledes et event kaldet Kunstnerlink, med danske og svenske kunstnere.

14. september ankom dronning Margrethe i silende regn og en planlagt helikoptertur over byen måtte aflyses i sidste øjeblik.

At man kun havde valgt et enkelt tema og spredt det ud over hele året gjorde nok at folk hurtigt fik nok af at høre om det. Det havde måske fungeret bedre hvis man som i 1950 havde holdt arrangementerne inden for en uge. At det hele handlede om at byen fyldte 350 år, var der vist ikke mange der bemærkede.


Blomsterdekoration ved Egeskovvej

 ©  Erik F. Rønnebech, Landlystvej 5B, DK - 7000 Fredericia, Tlf:+45 2099 3286