DANMARKS HISTORIE

Artikler om begivenheder der knytter sig til Danmarks historie.

Samlet af Erik F. Rønnebech ©

Frederik VI's brev til nordmændene 1814

Kilde: Harriet M. Hansen, Middelfart Museum, fra artikel i Melfar Posten uge 46 2000.

Kongen underskrev natten mellem 14. og 15. januar 1814 fredstraktaten med den svenske konge i Kiel (kielertraktaten). I forbindelse med afståelsen sendte kongen den 18. januar 1814 et åbent brev ud til det norske folk, der i moderne retskrivning lyder således:

Vi Frederik den Sjette af Guds Nåde Konge til Danmark, de Venders og Gothers, hertug til Slesvig, Holsten, Stormarn, Ditmarsken, Oldenborg, Pommern, Fyrste til Rygen; Gør vitterligt:

At, da Vi under mange og hårde sammenstødende omstændigheder for vort monarki, har, for at genoprette Fred i Norden, og for at afværge fra Kongeriget Norge en overhoengende hungersnød, ved fredstraktat af 14de i denne måned fralagt os, såvel for os selv, som for vore efterfølgere til Danmarks trone og kongerige, til fordel for Hans Majestæt Kongen af Sverrig og Hans efterfølgere til Sverrigs trone og kongerige, alle vore rettigheder og adkonster til bemeldte kongerige Norge; så har Vi ved samme fredstraktat afløst, ligesom Vi og ved dette Vort åbne brev afløse alle Norges indbyggere i almindelighed, og enhver af dem især, fra den hyldings- og troskabsed, de, som undersåtter i almindelighed, eller som embedsmeend i særdeleshed, enhver i sin stilling, civil eller militær, gejstlig eller verdslig, til Os har aflagt, hvorhos Vi på grund af og i overensstemrnelse med traktatens 16 artikel indbyder dem alle til, med orden og rolighed at gå over til den nye regering, som på den mest forbindende måde har forpligtet sig til at lade Norges indvånere beholde og nyde deres love, fritagelser, rettigheder, friheder og privilegier sådan som de for nærværende tid er. Middelfart, den 18. januar 1814.

Frederik R

Dette brev er rimeligvis det første, kongen skrev, hvor han ikke kunne underskrive sig som konge af Norge. At han var blevet hertug af Pommern og fyrste af Rügen, var kun et dårligt bytte for Norge, og disse funktioner mistede han i øvrigt også hurtigt igen. At Norge ikke rettede sig efter kongens ord, er velkendt:
På et stormandsmøde i Eidsvoll i februar proklamerede man Norges selvstændighed og udnævnte kong Frederiks fætter, prins Christian Frederik, til konge. I maj vedtog de Europas frieste forfatning. Dette kunne Sverige ikke acceptere, og det endte med, at Norge blev forenet med Sverige, men beholdt sin egen grundlov. Først i 1905 blev Norge selvstændigt.

 ©  Erik F. Rønnebech, Landlystvej 5B, DK - 7000 Fredericia, Tlf:+45 2099 3286