Købmand Bertel Bruun fik 1797 tilladelse til at opføre et 2-etagers pakhus ved Strandporten, der lå ved det nu forsvundne Søbjerg. Bygningen flyttedes senere til Gl. Havn, hvor der påbyggedes en ekstra etage, og blev overtaget af Thøger Bröchner, der først var bestyrer af Bertel Bruuns købmandsforretning og senere overtog den, og det er efter ham bygningen, der nu står på bymuseet, har sit navn. Bertel Bruuns kone var født Bröchner.
Pakhuset på Gammel Havn blev nedtaget sten for sten i 1978, og man startede året efter genopførelsen på Bynuseets arealer, efter at beskæftigelseskontoret havde istandsat det gamle bindingsværk. Bygningen blev genindviet den 15. december 1980 på Bymuseets 50 års fødselsdag, som man valgte ikke at fejre, til fordel for fejring af indvielsen af pakhuset, som udvendig ligner sig selv. Indvendig er der dog sket forandringer, og bygningen fik installeret centralvarme.
I stueetagen rekonstrueredes en gammel hestestald og der bliver indrettet et værksted samt toiletter og garderobe til museets ansatte.
På førstesalen blev indrettet en 70 kvm, stor sal til foredrag og udstillinger. Andensalen blev indrettet til museumsmagasin.
Samtidig etableredes brostensbelægning i lighed med den der tidligere var inde i byen både med tilhuggede sten på vejarealet og piksten ind mod huset..
|