VEJLBY SOGNS HISTORIE
Personer med tilknytning til Vejlby sogn, Elbo herred.
Samlet og redigeret af Erik F. Rønnebech ©
WWW.FREDERICIASHISTORIE.DK - VEJLBY SOGN
CARL ERNST de NEERGAARD
(1884-1943)

Carl Ernst de Neergaard blev født 14/7 1884 på Lungholm, Olstrup sogn, Maribo amt og døbt i Olstrup kirke 15/9. Han var søn af godsforpagter Thorvald de Neergaard og hustru Agnes Catharina Caroline Hansen. Han giftede sig i Ringsted den 25/1 1912 med Doris Wendell. Hun var født i Ringsted 27/1 1888 og datter af malermester Julius Edvard Wendell og hustru Julie Frederiksen.
Han købte proprietærgården Smidstrupgaard i 1911 af Niels Christensen der havde købt den på auktion i 1880.
Smidstrupgaard var oprindelig en gammel fæstegård under Koldinghus rytterdistrikt. Den første fæster af gården nævnes i 1641. Ved bortsalget af ryttergodset, købtes gården sammen med flere andre gårde af hofjægermester Bachmann på Vellinggaard. I 1914 nedbrændte hovedbygningen og Carl de Neergaard måtte opføre en ny.
Herefter skiftede gården ejer flere gange til dens jord blev udstykket til statshusmandsbrug. Gården ligger på Præstemarksvej 6 i Smidstrup.

Den 7/7 1913 blev sønnen Eigil Brune Wendel de Neergaard født og døbt 7/9 i Smidstrup kirke.
Sønnen Bruno blev gift med Ellen Therese Elisabet Vejlø og de boede i Absalonsgade 23 i Slagelse hvor han var stationsleder hos Falcks Redningskorps.
Under besættelsen gik han ind i modstandsbevægelsen og kort før befrielsen blev han taget af tyskerne og henrettedes 31 år gammel den 29/3 1945 i Ryvangen. Efter befrielsen blev hans lig gravet op og ført til Skælskør, hvor det genbegravedes på kirkegården den 25/6.


SØNNEN BRUNO WENDELL de NEERGAARD
(1913-1945)

Carl og Doris fik desuden døtrene Ebba Merethe Neergaard og Ellen Vibeke Harboe.

Efter Harald Plums store krak blev han af A/S Externa, som Plum kontrollerede, indsat som forpagter på Trelde Næs, hvor hans opgave var, at gøre driften af næsset rentabelt. Hans kone Doris fik proforma skøde på næsset, og drev en sommerrestaurant i Bertels Have samt udlejning af husene til feriegæster. Passagerbåden Luchs, sejlede i rutefart mellem Fredericia, Fakkegrav og Trelde Næs efter en fast sejlålan. I 1925 solgte ejeren, skipper Møller i Fredericia, båden til Post- og Telegrafvæsenet, der, efter en tur gennem Kielerkanalen, anvendtes som post- og passagerbåd på Rømø.

I Julen 1927 var hans far på julebesøg på Trelde Næs. Den 14. januar var han gået en tur ud på næsset, men vendte ikke tilbage. Carl de Neergaard gik derfor ud for at lede efter ham og fandt ham liggende død på stranden, ramt af et hjerteslag.
Faderen havde længe lidt af problemer med hjertet.
Faderen Thorvald Neergaard og hans kone Agnes Caroline Cathrine f. Hansen boede i Aunsbjerg Skovhus i Sjørslev sogn mellem Silkeborg og Viborg, og liget blev 19/1 ført til Sjørslev kirke, hvorfra begravelsen foregik den 20.
Faderen blev godt 70 år.
Han var i sin tid forpagter af Lundholt på Lolland og ejede senere proprietærgårdene Reerslevgaard ved Roskilde og Bjerts Minde ved Vejle.

Det lykkedes ikke at redde næsset, så selskabet trådte 1930 i likvidation og næsset blev solgt til Jens Peder Ryholt og hans kone Ane fra København. Herefter flyttede parret de Neergaard til Skælskør, hvor de boede Strandgade10. Han blev stationsleder i Falcks Redningskorps i Korsør. Den 3/11 døde han ved en eksplosion om bord på motorfærgen "Sjælland" og begravedes på Skælskør kirkegård 14/7, 59 år gammel. Hans enke blev boende i huset til hun døde 26/3 1963 og begravedes på Skælskør kirkegård ved siden af sin mand. Parret havde ud over Bruno to døtre, Ebba Merethe født 12/9 1919 gift med Erik Maibom og Ellen Vibeke født 9/7 1917 gift med Gunnar Gunnarson Harboe.


GRAVSTEDET PÅ SKÆLSKØR KIRKEGÅRD

Tilbage Forsiden Hovedsiden


© Erik F. Rønnebech, Landlystvej 5b, Erritsø, 7000 Fredericia - tlf. 2099 3286