CAROLINELUND ANLÆG

© Fredericias Historie v. Erik F. Rønnebech

  HER LÅ "LUNDEN"

Kommunalt anlæg der lå ud til Sønderstrand, mellem Kastellet og Færøs Bastion i det ydre kastel også kaldet Esplanaden, på det areal, hvor a/s Dansk Svovlsyre- og Superphosphatfabrik, senere Kemiras anlæg lå. Hovedindgangen til anlægget lå i Kongensgade ved voldmesterboligen Bøgely (opført 1844, nedrevet 1975), lidt syd for, hvor Falstersgade nu ligger.
Det var et lystanlæg, påbegyndt anlagt og beplantet i 1822 af gartner Mads Nielsen Sommer og i 1829 opkaldt efter Fr. VI datter Caroline Amalie i anledning af hendes giftermål med prins Ferdinand. Derfor kaldtes anlægget også Caroline Amalielund. I 1844 udvidedes anlægget.
I 1899 fejredes 50 årsdagen for 6. julislaget her, med deltagelse af ca. 4000 veteraner.
Indtil slutningen af 1960'erne kunne man endnu se resterne af den kastaniealle, der førte fra Gl. Havn op mod Kongensgade. I 1830 opførtes Carolinelund mølle på Færøs bastion lige ved Gammel Havn.
I 1899 blev anlægget festplads for 6. julifesten, der tidligere var holdt på en festplads i Fuglsang skov.
I Carolinelund lå Fredericia Officerforenings have, hvortil offentligheden ikke havde adgang. Her kunne officerer promenere med deres damer eller venner i uforstyrret ro. I reglementet for adgang til haven fra 1896 hedder det:
Til ophold er der opført et lysthus, hvortil nøglen kan fås hos skildvagten som har befaling til at udlevere den til officerer og ligestillede i uniform. Efter endt brug skal nøglen straks afgives til skildvagten. Til adspredelse findes et croquetspil, som opbevares i en kasse, som henstår til højre for indgangen. I husets kælder vil der i regel forefindes øl, limonade og sodavand, som mod erlæggelse af 10 øre for hver flaske, står til de besøgendes rådighed.

Anlægget blev nedlagt i 1912 til fordel for de nye havneplaner og hele stykket fra havnen til Dalegade blev ryddet, og 1915 fjernedes den sidste del.

15/1 1913
Karolinelunds skæbne er beseglet.
Tipvogne og jernbanevogne aflæser den sidste rest af idyl i "Lunden".
Det lønner sig at aflægge et besøg i Karolinelund i disse dage. Ikke fordi der er kønt dernede, tværtimod, men fordi man nu kan danne sig et nogenlunde pålideligt billede af, hvordan der vil komme til at se ud i fremtiden.
Hvor volden lå for kun få måneder tilbage er Blodmøllen nu skudt i vejret, anseelig og pyntelig. Det udvendige bygningsarbejde er næsten færdigt. Kun skorstenen arbejdes der på af al kraft, og det vil sandsynligvis ikke vare længe, før den rager sine 35 meter i vejret.
Det øvrige terræn er jævnet. Tiden vil vise, hvad der skal opstå på det.
Pr. selvrullende køretøj.
Endnu fortsætter arbejderne deres indhug i den gamle vold. m,en det vil standse, så snart hullet mellem Lunden og Oldenborggade er opfyldt. Det er ikke så meget der er tilbage af volden. Det tilbageblevne kan højst minde om det der var.
Til transport af den bortgravede jord er anlagt en interimistisk, nedadskrånende bane. Jorden læsses på tipvogne, en af arbejderne overtager stillingen som "togfører", en anden som bremsevogter, og så går farten flot gennem lunden til det ominøse hul hvor jorden læsses af.
Den rigtige jernbane kommer inden ret længe. Dens rute bliver, som tidligere omtalt, ad Oldenborggade via tømmerpladsen, Karolinelund til de ny arealer. Ved siden af den anlægges en adgangsvej, der sandsynligvis i tidens løb vil blive stærkt befærdet. Forholdene medfører, at den bliver krum, hvilket jo er ikke så lidt af en sjældenhed her i byen. Elektriciteten har allerede holdt sit indtog. Midt i Lunden, i nærheden af musikpavillonen, er rejst en elektrisk stander med to buelamper. Den underjordiske ledning hertil nedlagdes i går.
Karolinelund-festerne tilhører fortiden.
Som det vil ses af foranstående, er festerne i "Lunden" nu en saga blot. Musikfester, afholdsfester, friluftsteater o.s.v.
Uigenkaldeligt forbi!
Heller ikke 6. julifesten kan finde sted her, dels fordi der nu er for ringe plads, dels fordi "Lunden" nu nærmest må betegnes som uhyggelig, som festplads betragtet.
Spørgsmålet vil da blive dette, om den smukke fest på ny skal henlægges til Fuglsang skov, eller om komiteen har en anden indenbys festplads på hånden.
Guldpen.


INDGANG TIL CAROLINELUND FRA KONGENSGADE


VETERANFESTEN 1899 I CAROLINELUND


VETERANFESTEN 1899


1905


MUSIKPAVILLONEN




FEST I PINSEN 1907 I OFFICERSFORENINGENS HAVE V. DET 2. GYMNASTIKLANDSSTÆVNE


 ©  Erik F. Rønnebech, Landlystvej 5B, DK - 7000 Fredericia, Tlf:+45 2099 3286