FREDERICIAS HISTORIE

Artikler om begivenheder der knytter sig til byens historie.

Samlet af Erik F. Rønnebech ©

STELERNE DER MARKERER STEDERNE,
HVOR SLESVIG-HOLSTENERNES SKANSER OG BATTERIER LÅ
UNDER UDFALDET 6. JULI 1849

Rundt omkring byen findes små granitsteler eller obelisker med en kort inskription. De er anbragt på de steder, hvor slesvig holstenerne havde deres belejringsværker i 1849 (skanser og batterier), og oprindelig anbragt i tilknytning til 50 året for udfaldet i 1849, og skulle bl.a. tjene til at vejlede veteranerne om, hvor kampene havde fundet sted. Belejringsværkerne sløjfedes straks efter udfaldet, og uden stelerne var det 50 år efter ikke muligt, at finde deres placering.
Ophavsmanden til rejsning af de ca. 130 cm. høje steler, var kaptajn Hans Jørgen Poulsen. De kaldtes derfor også for "kaptajn Poulsens stene". H. J. Poulsen fødtes 23. maj 1848. Han gennemgik en militær karriere og udnævntes til kaptajn i 1883. Som 52 årig faldt han i 1900, for aldersgrænsen som oberstløjtnant og forlod byen, efter at have boet her i 30 år, for at overtage en stilling i landbrugsministeriet i København. Han døde i 1916. Under sit mangeårige ophold i Fredericia tog han levende del i byens offentlige liv, bl.a. som medlem i byrådet og som formand for forsvarsbrødrene.
Stenene står stadig og fortæller, hvor fjenden havde skanser og batterier, samt hvor Olaf Rye faldt og hvor forsvarene havde deres blokhus stående for at beskytte opstemningen af Møllebækken.
En del af stelerne har siden måtte flyttes fra deres oprindelige placering på grund af vejudvidelser o.l. - Da man på et tidspunkt udvidede Strandvejen forsvandt blokhusstenen fra sin plads, hvilket den lokalhistorisk interesserede gartner, Bent Anton Hastrup, en dag opdagede. Han fik skabt opmærksomhed om stenene ved at indrykke læserbreve m.m., og resultatet blev, at stenen blev fundet og genopstillet.
De 10 stelers placering:

  • Skanse 1 syd for og skanse 2 nord for Vejlevej ved Vestre Ringvej.
  • Skanse 3 og 4 samt et kanonbatteri ved Egumvej.
  • Skanse 5 (Treldeskansen) ved Kaltoftevej.
  • Batteri ved Fælledvej.
  • Batteri i Hannerup skov på bakken ved Løvehovedet kaldet "Teglværksbatteriet" pga. det nærliggende Hannerup teglværk.
  • Stedet hvor Olaf Rye faldt på stien bag Ryeshøj på Ndr. Kobbelvej.
  • Stedet hvor blokhusbatteriet var placeret ved Møllebækken på Strandvejen.

 
Om den slesvig-holstenske belejring skanse- og batteribygningen m.m.

 ©  Erik F. Rønnebech, Landlystvej 5B, DK - 7000 Fredericia, Tlf:+45 2099 3286