LOKALHISTORIE FOR VEJLBY SOGN
Elbo herred Vejle amt.
af Erik F. Rønnebech 2004
TROLDEHUSET


© Erik F. Rønnebech 2018

Troldehuset på spidsen af Trelde Næs er opført i 1919 af næssets daværende ejer Harald Plum, der, efter at havde købt stedet, overdrog til en fond til fordel for hans ansattes ferieophold. Harald Plum var en såkaldt "gullaschbaron" der havde tjent kæmpestore formuer på at handle med de krigsførende magter under 1. verdenskrig, hvor Danmark var neutral.
I 1919 lod han arkitekten Aage Lønborg-Jensen udarbejde tegninger til "Troldehuset", som efterfølgende blev opført helt ude på spidsen af næsset.
Med gæstehuset Bertels Have havde stedet ialt plads til at huse 30 sommergæster af gangen.
Harald Plums æra sluttede brat, da hans store satsninger i Rusland slog fejl på grund af revolutionen og han krakkede med Transatlantisk Kompagni i 1922 og trak landets største bank, Landmandsbanken med sig i faldet. Det var dengang danmarkshistoriens største erhvervs- og svindelskandale. Plum blev anklaget for svindel og endte med at begå selvmord. Trelde Næs blev udbudt til salg af "A/S Trelde Næs i likvidation" og i 1930 købtes det af Slagtermester Jens Peter Ryholt og hans kone Ane f. Clemmensen i København.
Ægteparret havde hver deres forretninger at tage vare på, og det var mest Ane der tog næsset i besiddelse. Hendes mand havde andre interesser og var kun sjældent med.
Troldehuset blev indrettet som hendes private sommerbolig, og hun boede her fast fra 15/6-15/8. Hun passede dog samtidig sine forretninger i København ved med mellemrum at tage rutebåden frem og tilbage. Hidtil havde der været offentlig adgang til næsset, men det lavede hun om på og afspærrede hele arealet. Hun blev separeret fra sin mand i 1938 og skilt i 1940, men først i 1942 var boet endelig gjort op og hun fik tilkendt skødet på Trelde Næs.
Da hun afviklede sine forretninger i København, flyttede hun permanent ud på Trelde næs og brugte Troldehuset som helårshus.
Inden hun døde havde hun solgt næsset incl. Klintegården til direktøren for Olympia Skrivemaskiner i Danmark, Svend Hansen.
Salget skete på betingelse af at hun kunne blive boende på Næsset til sin død. Hun flyttede derefter ud af Troldehuset og over i sidefløjen, der oprindelig var bygget som hestestald men senere blev indrettet til beboelse bl.a. for hendes opsynsmand og gartner.
Hun fik indhentet indenrigsministeriets tilladelse til at hendes urne måtte nedsættes ude på Næsset.
Svend Hansen døde kun 2½ år efter at han havde købt næsset og det endte med at kommunen købte det af en af svend Hansens sønner. Kommunen måtte dog respektere, at Ane blev boende til hun døde i 1968, hvorefter de fik udleveret nøglen til huset af skifteretten.
Hendes urne blev ikke nedsat hvor hun havde ønsket nede på engen mellem tidsler og brændenælder, det sted hun elskede så højt og hvor hun kunne ligge på sin "sommerseng" og lytte til bølgeskvulpet. Hun frabad sig også en mindesten, men efter at kommunen havde overtaget stedet fik man lavet en granitsokkel hos en stenhugger i Fredericia og oven på den anbragtes en bronzebuste hun havde stået model til i 1930. Ved foden af denne mindesten er urnen nedsat.
Mindesmærket opsattes anonymt så ingen ved, hvem der har bekostet fremstillingen eller opsætningen. Ane døde barnløs. Hun blev på sine gamle dage betragtet som meget exentrisk og lunefuld og der opstod et væld af myter omkring hendes person. Hun var i juni 1938 impliceret i en alvorlig trafikulykke i Nyborg, med et efterfølgende længere hospitalsophold. Det kan have været årsag til, at hun ændrede personlighed og nærmest levede den sidste del af sit liv som eneboer med kun nogle få kontakter til omverdenen.
Da kommunen købte næsset blev det igen åbnet op for offentligheden og Troldehuset og sidebygningen, kaldet Anes Hus blev indrettet så det kunne bruges til lejrskoler og lignende. Gæstehuset Bertels Have indrettedes som narturskole, og savværket blev en slags aktivitetscenter.
Troldehuset har siden gennemgået en større renovering og udlejes i dag til firmaer og institutioner, men ikke til private formål.




ARKITEKT LØNBORG JENSENS TEGNING AF TROLDEHUSET PÅ TRELDE NÆS 1919


TROLDEHUSET OPFØRES 1919


TROLDEHUSET 1930


TROLDEHUSET SET FRA LUFTEN


ANE RYHOLT MED FAMILIE OG HUNDE 1935


TROLDEHUSET 1995


TROLDEHUSET OG ANES HUS 2018


TROLDEHUSET 2018


TROLDEHUSET 2018

Tilbage Forsiden