VEJLBY SOGNS HISTORIE

Samlet og tilrettelagt for internet af
Erik F. Rønnebech © 2002

OM SOGNET

Sognet er det største i det gamle Elbo herred og er i dag en del af Fredericia kommune. Sognet omgives af Fredericia købstadsjorder med det gamle Ullerup sogn, Gårslev sogn i Holmans herred, Vejle fjord og Lillebælt.
Sognet hører til det 468. lægd.
I sognet findes landsbyerne Vejlby, Egeskov med kirke, brugs og forsamlingshus, Bøgeskov med centralskole, Trelde, Østerby, Trelde Sande med det tidligere rekreationshjem og Trelde Klint.
Her lå også engang to fiskerlejer kaldet Elde og Kassergavl.
Gade, Lomholt og Tved er stedbetegnelser i Egeskov. Trelde klint er en høj lerklint mellem Trelde by og Trelde næs.
Navnene Egeskov og Bøgeskov vidner om tidligere tiders vidtstrakte skove.
Klinterne på Trelde Næs hæver sig 47,5 meter over havet.
Jordbunden er stærkt leret. Lillebæltsleret, der også kaldes valkeler, er i tør tilstand lagdelt som skifer og i våd tilstand som en slimet grød.
I 1960 havde sognet 710 indbyggere fordelt på 196 husstande.
I sognet ligger også Trelde næs og Trelde skov. Sognets grænse mod Gårslev sogn går gennem den tidligere inderfjord Lillestrand, der nu er omdannet til ferskvandssøen Rands fjord opkaldt efter landsbyen Rands på Gårslevsiden.
Kirken var en overgang anneks til Trinitatis kirke i Fredericia.
Sognet har i mange år været underlagt kronen, der ejede alle gårde bortste fra to der hørte til Nebbegård. Derfor findes der ingen herregårde på stedet. Kronens fæstegårdene overgik til selveje, da Koldinghus ryttergods bortsolgtes i 1765.


DE TIDLIGSTE SKRIFTLIGE KILDER.

Vejlby kendes tilbage til 1330 hvor den kaldes Wæthælby. Egeskov kendes fra 1373 og kaldes Hegeskow. Trelde nævnes 1451 under navnet Trællæ.


DANMARKS BREVE FRA MIDDELALDEREN.

Rigsarkivet, 2. Rk. Bd. IV 1489-1496.
Nr. 7259, 5. december 1492:
Hr. Thamess Langhe, degn i Ribe stævner Svend Llydher Olls for en lovhævd som Llhyders forældre havde haft i hævd i 40 år og mere. Den hævdvundne ret drejede sig om al den jord, som ligger sønden for gamle Gadesti er "ret all eyers jordh' somm deel har på Wedelby mark" (fællesjord for alle, der har del på Vejlby Mark).
6 dannemænd, alle fødte i Vejlby vidnede om dette, og 12 dannemænd vidnede, at nogle kunne huske 60, 50 og 30 år tilbage, og de har altid kendt gamle Gadesti, der gik neden enemærket og op til Gade.
Et vidne kunne huske 70 år tilbage om Kring fra Nødhebro til stranden. Da han var dreng havde gamle Kringh sit jord frit på Wlfstanghe og kørte plov for ham der.
Der var skel fra den stenbroende mod lunden, og så sønden omkring gamle Gadesti op til gårdhjørnet.
Ordet forte nævnes, såvel som stednavnene Wlfstanghe, Stabelskier og Twetz enemærke som må være Tveds enemærke.

I et andet brev fra 1443 med reg. nr. 7342 i Viborg Landstings Arkiv nævnes, at Claus Podebusk bl.a. sælger to gårde i Egeskov til Claus Rønnow.


DIPLOMATORIUM DANICUM
Nr. 473 - 25., juli 1370:
Væbner Ove Skaal pantsætter alt sit gods i Vejlby sogn til væbneren Gumme Nielsen for 12 Mark sølv.

Nr. 444 - 25. januar 1375 (se ovenstående)
Gumme Nielsen afstår til Kong Valdemar 4. Atterdag, alt det gods i Vejlby sogn, som Ove Skaal har pantsat til ham, for 12 Mark lødigt sølv.


KRONENS SKØDER

Bd. 1 1535 - 1648
18. juni 1578 får fru Karin Krabbe til Skovsgaard og Otto Banner til Asdal skøde på "1 gaard i Lumholt".

19. nov. 1670 får Jens Lauridsen Risom skøde på et antal gårde. Heraf 3 i Egeskov, Gade og Lomholt, alle forarmede, i Vejlby og Tvedbye 3 gårde hvoraf 1 forarmet og 1 øde.


ET GAMMELT VOLDSTED.
I Trelde, ca. 150 m. sydvest for gården Pallesgård, skråner terrænet ned mod et engdrag med et gammel voldsted. Den nu lave firkantede borgbanke er omgivet af grave og måler 16x16 m. Man ved ikke, hvem der har haft sin borg på stedet.


ET FORSVUNDET OLTIDSMINDE.
I Egeskov syd for kirken ved Gade fandtes i 1600 tallet stendysse. Den bestod af tre sten med en stor sten ovenpå, skrev vejlbypræsten i sin indberetning 1638.
Ellers kendes ingen oltidsminder fra sognet.


DE STRIDSOMME TRELDEBØNDER
I 1780 skriver amtmand Hans de Hoffman om treldeboerne, at de er arbejdsomme men meget stridsindede og påstående. Det fortælles desuden at når de i fordums tid skulle til bryllup eller begravelse, tog de deres ligskjorte med for en ordens skyld.


FORFATTEREN JENS SKYTTE
Forfatteren er af Treldeslægten Skytte eller Skøtte, der i mange år ejede det yderste af næsset. Han var bosat i Kolding og har bidraget med mange folkeminder fra egnen. Bl.a. mange gamle sagn . Han har både leveret historier til folkemindesamleren Evald Tang Kristensen og Dansk Folkemindesamling, og handlingen i flere af hans bøger foregår på egnen. Han er født på den gård der i dag kaldes Skyttegården. I 1765 var gården udfæstet i 2 halvgårde fæstet af Jens Nielsen Schjödt og Jep Jensen Ousen.


FÆRGEFART
Langt tilbage i tiden har sognet haft færgefart over Vejle Fjord til Bjerge herred. Herved kunne spares en stor omvej over Vejle hvis man skulle til det nordøstlige Jylland. Man sejlede bl.a. til Rosenvold. Der var også færgefart over Rands fjord. Bl.a. ved vadestedet nedenfor Egeskov. Strandgård midt i Trelde by var engang færgegård.


DA TRELDE HAVDE TOLDSTED
I Trelde har fra gammel tid været kgl. toldsted. Midt i 1900 tallet hed tolderen Emanuel Grav. Han kunne dog ikke leve af at være toldembedsmand, men ernærede sig hovedsageligt ved fiskeri.


HVAD MAN SAGDE OM HINANDEN
I Fredericia sagde man tidligere om bønderne i Trelde, at de havde megen skov, mange penge og mange rødhårede piger.
Erritsøboerne havde et ilde ry i sognet. Man mente, at der lige fra Arrilds tid havde været så græsseligt med hekse i dette sogn. - De sorte Erritsø hekse. Kom der folk fra Erritsø til sognet, blev der holdt skarpt øje med dem.
Folk fra Gårslev sogn kaldtes fjordbukkene (æ fjøwrbok) og Gårsleverne kaldte folkene i Vejlby sogn for Tyrkerne. Når man kender udtrykket "Gal som en tyrker", kan man næsten regne ud hvorfor.


PENGE PÅ KISTEBUNDEN
Treldebønderne havde ry for at være velstående. Da englænderne i 1807 havde taget den danske flåde, og der derfor samledes ind i hele landet, blev der samlet et helt læs sølvkander og -bægre sammen i Trelde by.


OM SOGNETS BEBOERE.
Bjarne Eeg Hansen fra Brejning udgav i 1995 "Slægterne fra Vejlby sogn i Elbo Herred". Bogen findes i et eksemplar på Fredericia bibliotek.


SOGNET I DAG.
Både Egeskov, Bøgeskov, Østerby og Trelde har i dag moderne villabebyggelser. I Egeskov ligger museumsgården Kringsminde, der blev overtaget af Fredericia Kommune i 1975 og nu er en del af Fredericia museum. Gården blev fredet i 1982.
Oven for klinten ligger i dag en moderne campingplads.


Tak til Johs. Lomholt for oplysninger vedr. brevene fra middelalderen.

Tilbage Forsiden Hovedsiden